Julens klappar

Så här inför julen delas det ut julklappar på många arbetsplatser. Men för att julens klappar inte ska bli en riktig skattesmäll bör man känna till vilka skatteregler som gäller.

Julklappar till personalen

I princip är det skatt på allt som en anställd får av sin arbetsgivare. Men det finns undantag. En julklapp som en anställd får är skattefri om den inte är värd mer än 450 kr inklusive moms. Beloppet är ett gränsbelopp. Det innebär att om julklappen är dyrare beskattas den anställde för hela värdet som vanlig lön.

Maxvärdet på 450 kr motsvarar vad den anställde skulle få betala om hon eller han själv köper motsvarande sak. Vad arbetsgivaren har betalat för julklappen har ingen betydelse. Så mängdrabatt ger inte finare julklappar till personalen.

Pengar, checkar eller presentkort som kan bytas mot pengar får inte finnas i paketet. Men i övrigt finns inga begränsningar inom beloppsramen.

Är du anställd i eget aktiebolag kan du få en skattefri julklapp från företaget enligt samma regler som gäller för övriga anställda. Däremot kan du som har enskild firma eller handelsbolag inte få någon skattefri julklapp från ditt företag.

Julklappar till kunder

En företagare får normalt inte göra avdrag för julklappar till kunder, leverantörer eller andra affärskontakter. För att sådana julklappar ska var avdragsgilla krävs att de överlämnas i samband med affärsförhandlingar. Har man sådana förhandlingar i anslutning till julhelgen kan avdrag få göras med upp till 180 kr exklusive moms för varje julklapp.

Köper företagaren till exempel julgrupper eller chokladkartonger som han överlämnar till sina kunder i anslutning till julhelgen är de inte avdragsgilla i företaget.

Däremot är julklappar som består av produkter ur företagets eget sortiment eller enklare presentartiklar med företagets namn eller logotyp normalt avdragsgilla. Det gäller om värdet inte överstiger 350 kr inklusive moms.

Ideella organisationer

Det förekommer att företag, i stället för julklappar till anställda och kunder, väljer att ge en gåva till exempelvis Amnesty International, Barncancerfonden eller Röda Korset. Sådana gåvor är aldrig avdragsgilla. Det saknar betydelse att företaget skulle ha fått avdrag om man i stället hade köpt julklappar till sina anställda.

Jonas-Sjulgard

Text: Jonas Sjulgård,
Skattejurist Srf konsulterna

 
28
sep
28 sep

Större företag

Om ditt företag har ett beskattningsunderlag för moms som överstiger 40 miljoner kr ska – arbetsgivardeklaration, AGI, och momsdeklaration för augusti 2020 ha kommit in till Skatteverket – moms för augusti 2020 vara bokförd på ...

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender