10 bästa tipsen om cybersäkerhet för hemarbetsplatsen

Publicerat 19 maj, 2020
Många av oss arbetar hemifrån under rådande coronapandemi och därför är det viktigt att tänka till lite extra kring it-säkerheten när du sitter uppkopplad på den privata internetanslutningen.

I redovisnings- och lönebranschen hanteras stora mängder kunddata och GDPR gäller i alla lägen oberoende av varifrån du sköter ditt arbete. Det finns en hel del du kan göra själv för att säkra ditt arbete och förebygga intrång och cyberattacker. Nedan presenterar vi våra 10 bästa tips för cybersäkerhet på hemarbetsplatsen.

– Tänk på att ha en bra försäkring som även gäller när du sitter på ditt hemmakontor och arbetar. Kontorsförsäkringen som Srf konsulterna erbjuder ersätter skador vid brand, inbrott, vattenskada, glas och rån även på ditt hemmakontor. Försäkringen omfattar bland annat allrisk (drulleförsäkring), avbrott, samt kundens egendom. Tänk på att om du har ditt kontor i ditt hem, så täcker inte din hemförsäkring eventuella skador på egendom som tillhör företaget, säger Carina Järnberg, försäkringsansvarig hos Srf konsulterna.

Har du frågor kring din försäkring eller våra försäkringsmöjligheter är du välkommen att kontakta Carina. Hon hjälper dig gärna att se över din befintliga försäkring och hitta rätt lösning för dig och ditt företag. Srf konsulterna erbjuder även en förmånlig cyberförsäkring som sedan några år blivit en av våra mest uppskattade tilläggsförsäkringar.

Carina når du på telefon 010-483 80 68 eller 070-292 37 60 eller via mejl till

10 tips om cybersäkerhet för hemarbetsplatsen

  1. Var försiktig med misstänksamma mejl från okända sändare. Vanligtvis ber sändaren att man ska öppna länkar och ladda ned filer. Gör en extra kontroll när du är tveksam och eskalera det vidare till IT-ansvarig eller din IT-leverantör.
  2. Även om ”inget” WiFi är helt säkert, så är privata och lösenordskyddade nätverk avsevärt mer säkra än publika.
  3. Aktivera brandväggen
  4. Uppdatera lösenordet på routern hemma. Vanligtvis får man dessa i fabriksinställningar med användarnamn och lösenord som lätt kan knäckas.
  5. Undvik att koppla din arbetsdator till skrivaren där hemma. Detta öppnar upp en sårbarhet och bör helst först godkännas av IT-avdelningen.
  6. Använd inte arbetsdatorn för privatbruk och likaså rekommenderas att familjemedlemmar inte får använda den.
  7. Spara inte ned sekretessbelagda filer lokalt på exempelvis skrivbordet. Utan alla filer bör lagras i en säker miljö hos företagets nätverk eller enligt de riktlinjer som har satts för er.
  8. Ge inte ut känslig information så som exempelvis lösenord till okända källor. Pålitliga samarbetspartners har oftast redan denna typ av information.
  9. Kom ihåg att stänga av datorn. När datorn är avstängd är den inte tillgänglig för attacker eller intrång.
  10. Skydda företagsdata genom hårdvarukryptering på exempelvis din USB eller hårddisk. Genom kryptering kan du dölja information från andra människor och gör det svårare att läsa innehållet i din dator om den skulle bli bestulen eller försvinna.
 
25
sep
25 sep

Moms – periodisk sammanställning – e-tjänst

Du som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska ha skickat in periodisk sammanställning för augusti 2020 till Skatteverket om du använder e-tjänsten.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender