Svar: 2014-01-29
Remisslänk: Remiss 2013-10-28
Näringsdepartementet Transportenheten 103 33 STOCKHOLM

Remiss av promemorian Redovisningscentraler för taxi (Ds 2013:66)

N2013/4908/TE

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF, har beretts tillfälle att lämna synpunkter på promemorian Redovisningscentraler för taxi (Ds 2013:66).

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF, är den ledande branschorganisationen för re-dovisningskonsulter och lönekonsulter.

SRF grundades 1936 och driver en fortlöpande branschutveckling samt kvalitets- och kompetenshöjning av medlemmarna.

SRF bedriver också en omfattande informations- och utbildningsverksamhet.

Förbundet har cirka 6 000 medlemmar varav cirka 4 000 är Auktoriserade Redovisningskonsulter. Från 2014 auktoriserar SRF även lönekonsulter.

SRFs Auktoriserade Redovisningskonsulter bistår fler än 300 000 svenska och utländska företag och finns över hela landet.

Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som borgar för trygghet, kompetens och förtroende. Genom auktorisationen skapas ett tydligt utbud av kvalitetssäkrade redovisnings- och lönetjänster till nytta för svenska företag.

Läs mer på www.srfkonsult.se

Remissvar

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF, har inget att invända mot att det införs särskilda redovisningscentraler för taxi.

SRF anser dock

att det även fortsättningsvis ska finnas möjlighet att bevilja undantag från kravet på taxameter,

att det ska vara lätt för ett taxiföretag att byta redovisningscentral,

att det klart ska framgå att de taxiföretag som lämnar taxameteruppgifter till en redovisningscentral eller till Transportstyrelsen ska ha rätt att på begäran få ta del av samtliga uppgifter som redovisningscentralen respektive Transportstyrelsen lagrat avseende aktuellt företag. Det ska även gälla uppgifter som förts direkt mellan en redovisningscentral och Transportstyrelsen avseende taxiföretaget, samt

att Skatteverket eller annan myndighet som begär ut lagrad taxameterinformation från en redovisningscentral eller från Transportstyrelsen måste underrätta berört taxiföretag i samband med detta.

Motivering

SRF har inget att invända mot utredningens förslag om att det inrättas redovisningscentraler för taxi och att dessa ska utgöras av privata aktörer som har Transportstyrelsen tillstånd att bedriva verksamheten. En redovisningscentral tar emot, lagrar och på begäran av Skatteverket lämnar ut lagrad taxameterinformation.

Taxameterundantag

För närvarande kan undantag från kravet på taxameter beviljas om synnerliga skäl föreligger. Av uttalanden i förarbeten (prop. 1997/98:63) framgår att möjligheten till undantag ska be-dömas restriktivt.

Transportstyrelsen har hand om denna prövning. Några föreskrifter som reglerar hur ansökningar om undantag ska hanteras och bedömas har dock aldrig tagits fram. Det kan ha bidra-git till att Transportstyrelsen, trots lagens krav på synnerliga skäl, i princip har bifallit alla ansökningar om undantag som kommit in. Under åren 2010-2012 har Transportstyrelsen beviljat 1 204 ansökningar om undantag. Under samma tid har endast sex ansökningar avslagits.

Om en prövning görs med beaktande av lagens krav på synnerliga skäl torde antalet undantag från kravet på taxameter minska kraftigt. Kravet på synnerliga skäl innebär att det ska vara mer eller mindra otänkbart att använda ett dispenserat fordon i ordinär taxitrafik, dvs. dis-pens ska endast kunna ges i uppenbara, klart avgränsbara fall. SRF anser att det även fortsättningsvis finns behov av att bevilja undantag just i sådana fall. Om bestämmelsen tillämpas som den är skriven torde risken för eventuellt skattebortfall vara försumbar. Det är ändock så att merparten av taxiföretagarna sköter sig och värnar om en konkurrens på lika villkor.

Taxameteruppgifter

Det är viktigt att det klargörs vem som äger de taxameteruppgifter som lämnas till redovisningscentralen respektive till Transportstyrelsen. Enligt SRF bör lämnade taxameteruppgifter samt övrig information som redovisningscentralen respektive Transportstyrelsen eventuellt sammanställer med ledning av inlämnade uppgifter ägas av det taxiföretag som lämnat ifrån sig uppgifterna.

SRF anser att det klart ska framgå att de taxiföretag som lämnar taxameteruppgifter till en redovisningscentral eller till Transportstyrelsen ska ha rätt att på begäran få ta del av samtliga uppgifter som redovisningscentralen respektive Transportstyrelsen lagrat avseende aktuellt företag. Det ska även gälla uppgifter avseende taxiföretaget som förts direkt mellan en redovisningscentral och Transportstyrelsen.

Underrättelse om granskning

En del av utredningens uppdrag har varit att analysera hur man på bästa sätt ska kunna införa ett system som ger de berörda myndigheterna möjlighet att ta del av sådan information som behövs för att kunna kontrollera att taxinäringen följer de beskattningsbestämmelser som gäller.

Även om det är myndigheternas behov som är prioriterade är det vikigt att granskningen sker på ett öppet sätt gentemot berörda företag, precis som granskningsverksamheten hanteras i andra fall hos Skatteverket. SRF anser därför att det klart ska framgå att berört taxiföretag ska underrättas i förväg innan Skatteverket eller annan myndighet hämtar företagets taxameteruppgifter från aktuell redovisningscentral eller från Transportstyrelsen. En sådan underrättelse ska komma från den myndighet som begär ut uppgifterna.

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF

Tillbaka till övriga remisser
 
31
mar
31 mar

Moms på IOSS

Företag anslutna till importordningen genom IOSS – Import One Stop Shop ska ha betalat momsen enligt IOSS-deklarationen.  

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender