Svar: 2014-01-08
Remisslänk: Remiss 2013-11-06
Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 STOCKHOLM

Standardiserad mervärdesskattedeklaration

Remiss av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller en standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM(2013) 721 slutlig

Fi2013/3966

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF, har beretts tillfälle att lämna synpunkter på kommissionens förslag om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller en standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM(2013) 721 slutlig.

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF, är den ledande branschorganisationen för redovisningskonsulter och lönekonsulter.

SRF grundades 1936 och driver en fortlöpande branschutveckling samt kvalitets- och kompetenshöjning av medlemmarna.

SRF bedriver också en omfattande informations- och utbildningsverksamhet.

Förbundet har cirka 6 000 medlemmar varav cirka 4 000 är Auktoriserade Redovisningskonsulter. Från 2014 auktoriserar SRF även lönekonsulter.

SRFs Auktoriserade Redovisningskonsulter bistår fler än 300 000 svenska och utländska företag och finns över hela landet.

Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som borgar för trygghet, kompetens och förtroende. Genom auktorisationen skapas ett tydligt utbud av kvalitetssäkrade redovisnings- och lönetjänster till nytta för svenska företag.

Läs mer på www.srfkonsult.se

Remissvar:

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF, har med ett undantag, inget att invända mot förslaget till rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller en standardiserad mervärdesskattedeklaration.

SRF att det i artikel 272 uttryckligen ska anges att för de företag som inte handlar med andra EU-länder ska varje medlemsstat själv få bestämma vid vilken tidpunkt den standardiserade mervärdesskattedeklarationen senast ska vara inlämnad.

Motivering

I motiveringen till de föreslagna ändringarna av Rådets direktiv framhålls målsättningen att minska de administrativa bördor i Europeiska unionen som har samband med EU-lagstiftning särskilt inriktat på små och medelstora företag samt mikroföretag.

I Sverige togs möjligheten att redovisa mervärdesskatt i samma deklaration som inkomstskat-ten bort när skatteförfarandelagen (2011:1244) infördes. För att uppnå samma syfte som ut-tryckligen anges i förslag till ändring av Rådets direktiv, att minska de administrativa bördorna för de minsta företagen, har tidpunkten i skatteförfarandelagen för redovisning och betalning av mervärdesskatt för företag som redovisar moms för helt beskattningsår ändrats från och med den 1 januari 2014. Detta är en väsentlig regelförenkling som berör nästan 500 000 svenska företag och därför en viktig hörnsten i syftet att minska den administrativa bördan för de minsta företagen.

Av regeringens proposition 2013/14:28 framgår att lagändringen omfattar företag som har ett beskattningsunderlag på högst en miljon kronor och som inte handlar med andra EU-länder. För dessa företag medför lagändringen att arbetet med inkomstdeklaration och mervärdesskattedeklaration kan samordnas. Momsdeklarationen behöver inte lämnas långt innan inkomstdeklarationen lämnas, utan båda deklarationerna kan lämnas samtidigt. Därmed undviks också att momsdeklarationen behöver rättas på grund av sådant som upptäcks vid upprättande av bokslutet och inkomstdeklarationen. Den majoritet av företag som anlitar deklarationshjälp behöver inte heller vända sig till sin deklarationshjälp vid olika tidpunkter.

Den regelförenkling som ändringen i skatteförfarandelagen medför omfattar ett stort antal svenska företag. En förenkling som var möjlig att genomföra eftersom artikel 272 i Rådets direktiv ansågs tillämplig på en sådan åtgärd.

I förslaget till ändring av Rådets direktiv ändras nu artikel 272 på sådant sätt att det inte läng-re blir möjligt att lämna mervärdesskattedeklaration senare än inom den tidsram som anges i artikel 252, det vill säga inom två månader efter utgången av varje beskattningsperiod.

Då huvudsyftet med de föreslagna ändringarna av Rådets direktiv synes vara att alla företag, med få undantag, ska lämna en standardiserad mervärdesskattedeklaration uppnås det syftet även om de minsta företagen som inte handlar med andra EU-länder lämnar sin standardise-rade mervärdesskattedeklaration senare än inom den tidsram som anges i artikel 252.

För att värna om den regelförenkling som inlämnandet av mervärdesskattedeklarationen i anslutning till inlämnandet av inkomstdeklarationen innebär för nästan 500 000 svenska före-tag anser SRF att det i Rådets direktiv uttryckligen ska anges att, för de företag som inte handlar med andra EU-länder, ska varje medlemsstat själv få bestämma vid vilken tidpunkt den standardiserade mervärdesskattedeklarationen senast ska vara inlämnad.

Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF

Tillbaka till övriga remisser
 
22
apr
22 apr

Moms – periodisk sammanställning – blankett

Företag som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska ha skickat in periodisk sammanställning för mars 2024 eller första kvartalet 2024 till Skatteverket om pappersblanketten används.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender