Sök ny kurs

Årsbokslut eller K1 för enskild firma

En kurs där vi går igenom regelverket för årsbokslut och jämför detta med reglerna i K1 för enskilda näringsidkare.

Mer om kursen
Ändra sökning Ämnesområde: Redovisning Kurstyp: Rågivning För dig som är: Ekonomiansvarig
Sök ny kurs
För dig som är: Auktoriserad Redovisningskonsult, Redovisningsassistent, Redovisningsekonom, Redovisningskonsult
Kunskapsnivå: Påbyggnad
 

Årsbokslut eller K1 för enskild firma

Sedan 2018 gäller att enskilda firmor som upprättar årsbokslut ska göra det med stöd av Bokföringsnämndens regelverk BFNAR 2017:3 Årsbokslut. På kursen går vi igenom det regelverket och jämför detta med reglerna om förenklat årsbokslut i K1 (BFNAR 2006:1) för enskilda näringsidkare. Vad är det för skillnader på att upprätta ett årsbokslut och upprätta ett förenklat årsbokslut och hur påverkar skillnaderna hur du ska deklarera näringsverksamheten?

Kursinnehåll

  • Regelverkens uppbyggnad, inklusive översiktlig genomgång av väsentliga särregler
  • Översiktlig genomgång av de flesta kapitlen
  • Fördjupning i vanliga områden, som intäktsredovisning, materiella anläggningstillgångar, skogsreserver m m
  • Praktiska exempel som tydliggör reglerna

Eftersom reglerna i många avseende direkt harmoniserar med skattereglerna tar vi i kursen också upp en del kring vanliga skattefrågor för den enskilde näringsidkaren. Vad gäller till exempel avseende ökade levnadskostnader, arbetsplats i hemmet, m m? Du får med dig vad skattereglerna anger och hur du ska hantera det i redovisningen. Kursen består av ett teoretiskt avsnitt och ett med praktiska övningar som på ett bra sätt tydliggör reglerna.

Kursmål

På kursen Årsbokslut eller K1 för enskilda näringsidkare får du det du behöver för att kunna upprätta årsbokslut enligt det nya regelverket eller ett förenklat årsbokslut enligt K1. Du kommer också att lära dig reglerna för de vanligaste frågorna kring skatt för den enskilde näringsidkaren och hur verksamheten deklareras. Målet är att du ska känna dig säker när du ska avsluta bokföringen och upprätta årsbokslut samt deklaration för den enskilde näringsidkaren.

Lämpliga förkunskaper

BFNAR 2017:3 Årsbokslut bygger i stor omfattning på regelverket K2. Stora delar av kursen följer man med lättare i om man har en grundkunskap om K2. På samma sätt är det en fördel om du har avslutat redovisningen i enskilda firmor och har en insyn i grunderna för beskattningen av dessa. Men det går att följa med i kursen utan dessa förkunskaper.

Ingår

Digital kursdokumentation, Vägledning till BFNAR 2017:3 och BFNAR 2006:1, fika och lunch.

Kursen finns även som distanskurs >>

 
20
maj
20 maj

Moms – periodisk sammanställning – blankett

Företag som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU länder ska ha skickat in periodisk sammanställning för april 2022 till Skatteverket om pappersblankett används.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender