Sök ny kurs

Lån till eget aktiebolag – onlinekurs

Att låna ut pengar till det egna aktiebolaget är ett naturligt sätt att förbättra likviditeten – men det gäller att ha koll på skattereglerna!

Mer om kursen
Ändra sökning Ämnesområde: Redovisning Kurstyp: Rågivning För dig som är: Ekonomiansvarig
Sök ny kurs
För dig som är: Auktoriserad Redovisningskonsult, Byråledare, Ekonomiansvarig, Redovisningsassistent, Redovisningsekonom, Redovisningskonsult, Rådgivare
Kunskapsnivå: Ämnesspecifik
Ordinarie pris: 1 095 kr exkl. moms Medlemspris: 895 kr exkl. moms Boka kursen
Medlemspris gäller för Srf auktoriserad medlem, Srf medlem, anställd på Srf företag, studerandemedlem och för dig som har Srf Servicepaket. För att erhålla medlemspris som intressemedlem krävs att du även har ett Srf Servicepaket.

Lån till eget aktiebolag – onlinekurs

Det kan vara lockande att låna ut pengar till sitt egna bolag mot ränta, eftersom räntan totalt sett beskattas lindrigare än aktieutdelning. Men vad krävs för att få ränta på kapital som lånas ut till det egna aktiebolaget? Och är det möjligt att göra avdrag för en förlust vid inkomstbeskattningen om bolaget inte kan betala tillbaka de pengar som lånats ut?
I denna mikrokurs guidar Srf konsulternas skattejurist Jonas Sjulgård dig genom regelverk och rättspraxis gällande lån till eget aktiebolag.

Kursinnehåll

  • Varför låna ut pengar till det egna bolaget?
  • Ränta
  • Beskattningstidpunkt
  • Kapitalbrist och aktieägartillskott
  • Konsekvenser av lån som inte kan återbetalas
  • Personlig levnadskostnad & personlig relation
  • Fordran till villkorat aktieägartillskott
  • Interaktiva övningar

Kursmål

Kursen ger dig fördjupade kunskaper kring vad som gäller skatterättsligt i samband med att en aktieägare lånar ut pengar till sitt egna bolag. Du får kännedom om vilken dokumentation som krävs för att kunna utnyttja möjligheten till avdrag om det uppstår en förlust och inte minst – du stärker din position som rådgivare inom ett område som berör väldigt många företagare.

Effektiv kurstid

Mikrokursen tar 30-45 min att genomföra beroende på din egen studietakt.

Hur lång tid är kursen tillgänglig?

Du har mikrokursen tillgänglig i sex månader från bokningsdagen. Du kan välja att genomföra kursen i flera steg – och när det passar dig, och självklart kan du repetera så mycket du vill under den här tiden. Väljer du att genomföra kursen i din mobil är det bra att veta att den är anpassad för skärmstorlek motsvarande iPhone 6 och större.

Srf Auktoriserade Redovisningskonsulter®

För att kursen ska generera aktualitetstimmar ska den vara slutförd inom tillgänglighetstiden.

 
Boka kurs
12
aug
12 aug

Extra skatteinbetalning

Extra skatteinbetalning ska vara bokförd på Skatteverkets konto om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kr. Gäller juridiska personer med räkenskapsår som slutade: – 31 maj 2021 – 30 juni 2021

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender