Sök ny kurs

Lån till eget aktiebolag – onlinekurs

Att låna ut pengar till det egna aktiebolaget är ett naturligt sätt att förbättra likviditeten – men det gäller att ha koll på skattereglerna!

Mer om kursen
Ändra sökning Ämnesområde: Redovisning Kurstyp: Rågivning För dig som är: Ekonomiansvarig
Sök ny kurs
På grund av rådande situation genomför vi våra kurser endast digitalt fram till och med mars 2021.
För dig som är: Auktoriserad Redovisningskonsult, Byråledare, Ekonomiansvarig, Redovisningsassistent, Redovisningsekonom, Redovisningskonsult, Rådgivare
Kunskapsnivå: Ämnesspecifik
Ordinarie pris: 1 095 kr exkl. moms Medlemspris: 895 kr exkl. moms Boka kursen
Medlemspris gäller för Srf auktoriserad medlem, Srf medlem, anställd på Srf företag, studerandemedlem och för dig som har Srf Servicepaket. För att erhålla medlemspris som intressemedlem krävs att du även har ett Srf Servicepaket.

Lån till eget aktiebolag – onlinekurs

Det kan vara lockande att låna ut pengar till sitt egna bolag mot ränta, eftersom räntan totalt sett beskattas lindrigare än aktieutdelning. Men vad krävs för att få ränta på kapital som lånas ut till det egna aktiebolaget? Och är det möjligt att göra avdrag för en förlust vid inkomstbeskattningen om bolaget inte kan betala tillbaka de pengar som lånats ut? I denna mikrokurs guidar Srf konsulternas skattejurist Jonas Sjulgård dig genom regelverk och rättspraxis gällande lån till eget aktiebolag.

Kursinnehåll

  • Varför låna ut pengar till det egna bolaget?
  • Ränta
  • Beskattningstidpunkt
  • Kapitalbrist och aktieägartillskott
  • Konsekvenser av lån som inte kan återbetalas
  • Personlig levnadskostnad & personlig relation
  • Fordran till villkorat aktieägartillskott
  • Interaktiva övningar

Kursmål

Kursen ger dig fördjupade kunskaper kring vad som gäller skatterättsligt i samband med att en aktieägare lånar ut pengar till sitt egna bolag. Du får kännedom om vilken dokumentation som krävs för att kunna utnyttja möjligheten till avdrag om det uppstår en förlust och inte minst – du stärker din position som rådgivare inom ett område som berör väldigt många företagare.

Effektiv kurstid

Mikrokursen tar 30-45 min att genomföra beroende på din egen studietakt.

Hur lång tid är kursen tillgänglig?

Du har mikrokursen tillgänglig i sex månader från bokningsdagen. Du kan välja att genomföra kursen i flera steg – och när det passar dig, och självklart kan du repetera så mycket du vill under den här tiden. Väljer du att genomföra kursen i din mobil är det bra att veta att den är anpassad för skärmstorlek motsvarande iPhone 6 och större. 

Srf Auktoriserade Redovisningskonsulter®

För att kursen ska generera aktualitetstimmar ska den vara slutförd inom tillgänglighetstiden. 

Lärare

Jonas Sjulgård, Skattejurist Srf konsulterna

 
Boka kurs
25
jan
25 jan

Moms – periodisk sammanställning – e-tjänst

Du som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska ha skickat in periodisk sammanställning för december 2020 eller sista kvartalet 2020 till Skatteverket om du använder e-tjänsten.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender