Q1
Kursinnehåll
Dags för en ny och intensiv deklarationsperiod! I årets första mikrokurs får du de viktigaste nyheterna 2019 där fokus ligger på deklarationsblanketterna.
Två helt nya blanketter tillkommer under 2019 och i tre av de befintliga blanketterna har det skett viktiga förändringar, bl a kopplad till reglerna för reduktion av underskott vid ägarförändringar. Vi går igenom hur ett underskott påverkas av en ägarförändring och hur deklarationen ska fyllas i fr o m 2019. Kursen behandlar också översiktligt de regler som föranlett denna blankettändring, eftersom det kan påverka andra deklarationsblanketter och vilka uppgifter som bör lämnas.
Använde du Skatteverkets nya filöverföringstjänst för Inkomstdeklaration 1? Filöverföringstjänsten som infördes förra året blev en framgång i vissa avseende, men det fanns också problem. I kursen blir du även insatt i vilka förbättringsåtgärder du kan förvänta dig framöver.
Kursmål
Bli uppdaterad på årets nyheter i deklarationsprocessen och därmed underlätta arbetet i samband med upprättande och inlämning av deklarationen 2019
Kursledare
Mats Brockert, Skatteexpert, Srf konsulterna
Kursbeskrivning
Bedragarna på nätet är många och smarta. I mikrokurs #2 får du insyn i de vanligaste varianterna av bedrägerier med inriktning på ekonomiska brott. Kursen fokuserar på tre huvudområden:
- Öka medvetenheten – fördjupa kunskaper och öka medvetenheten kring bedrägerier som tangerar yrkesrollen redovisningskonsult.
- Riskreducering och datasäkerhet – förebyggande åtgärder och tips på rutiner du som redovisningskonsult bör ha för att minimera risken för att bli utsatt för bedrägerier.
- Hantering – kännedom om vad du gör om du blivit utsatt.
Kursinnehåll
- Dataintrång
- VD-bedrägerier
- Bluffakturor
- Hur skyddar man sig och sin verksamhet
- Vad gör man om man blivit drabbad
- Interaktiva övningar
Kursmål
Öka kunskapen kring bedrägerier på nätet. Ge verktyg för riskreducering, d v s hur du minimerar risken för dig och dina kunder att bli utsatta för nätbedrägeri.
Kursledare
Jan Olsson, Nationell bedrägerispecialist
Kursbeskrivning
Som redovisningskonsult är det självklart att hålla sina kundrelationer så professionella som möjligt, men ett visst mått av personlig relation brukar både fördjupa och förbättra samarbetet. Men det gäller att vara uppmärksam så att kundens problem inte blir dina. Att vara allt för tillmötesgående med att lösa kundens problem kan resultera i att du begår eller medverkar till brott i din yrkesroll.
I denna mikrokurs belyser vi bokföringsbrott ur olika perspektiv, tittar närmare på tidigare rättsfall inom redovisningsverksamheten samt analyserar situationer hämtade ur redovisningskonsultens vardag. De interaktiva övningarna hjälper dig att bli mer uppmärksam på signaler och beteenden som kan tyda på bokföringsbrott – och hur du kan förekomma att problem uppstår.
Kursinnehåll
- Vad är bokföringsbrott
- Redovisningskonsultens ansvar
- Företagarens ansvar
- Medhjälp
- Minska risken för att göra dig skyldig till bokföringsbrott
- Interaktiva övningar
Kursmål
Ha kännedom om situationer där man som yrkesverksam redovisningskonsult kan riskera att göra sig skyldig till bokföringsbrott eller medhjälp till sådant brott.
Kursledare
Jonas Sjulgård, Skattejurist Srf konsulterna
Q2
Hur står det till med dina kunskaper kring systemdokumentation? Har du full kontroll eller har det hamnat långt ner på prio-listan? Genom att avsätta 45 minuter lyfter du snabbt och effektivt dina kunskaper och kan sedan omsätta detta till dina kunders verksamhet.
Kursbeskrivning
Systemdokumentation kan beskrivas som en sammanställning som visar hur din bokföring är organiserad. Systemdokumentationen utgör en del i kundens räkenskapsinformation och är ett lagkrav enligt bokföringslagen.
I den här mikrokursen får du grepp om vad systemdokumentation innebär enligt bokföringslagen, varför den behövs och hur du kan utnyttja den.
Vi går igenom vilka olika delar en systemdokumentation ska innehålla för att uppfylla de grundläggande kraven. Du får också veta vad systemdokumentationen i vissa särskilda fall kan behöva kompletteras med. Vi ger dig också exempel på vad som ska framgå av en samlingsplan och en arkivplan.
Från kursen får du med dig ett antal praktiska tips som hjälper dig att upprätta en systemdokumentation för dina kunder. Eller kanske förbättra den du redan har?
Kursmål
Ha förståelse för vad begreppet systemdokumentation innebär enligt bokföringslagen, och att fördjupa dina kunskaper i att upprätta systemdokumentation för dina kunder.
Kursledare
Maria Albanese, Redovisningsexpert Srf konsulterna
Intäktsredovisning i allmänhet och redovisning av pågående arbeten i synnerhet är ett komplext område som genererar många frågeställningar. Frågan rör så gott som alla redovisningskonsulter och utöver det behöver även företagarna själva kunna det grundläggande regelverket. Att detta område blev branschens kursval i enkäten ”Vill du vara med och bestämma” är inte konstigt alls!
I kursen går vi igenom hur man använder BAS-kontoplanen för att landa rätt i årsredovisningen. Vi går igenom vad som ska (respektive inte ska) bokföras på de olika kontona och du befäster detta genom praktiska övningsuppgifter. Vidare jämförs och tydliggörs skillnaderna mellan huvudregeln och alternativregeln vid redovisning av pågående arbeten för annans räkning (fast pris). Med denna viktiga insikt kommer du göra rätt val av redovisningsmetod redan från början.
Kursinnehåll
- Redovisning av pågående arbeten på löpande räkning och till fast pris enligt K2
- Vad ska bokföras på de olika kontona?
- Interaktiva övningar
Kursmål
Känna till vilka konton som ska användas i bokslutssammanhang för att det ska bli rätt i balans- och resultaträkningarna gällande uppdrag på löpande räkning samt uppdrag till fast pris. Få en förståelse för skillnaderna i redovisningen gällande uppdrag till fast pris beroende på val av metod (successiv vinstavräkning eller färdigställandemetoden). Kunna förstå regelverken och därmed även kunna förklara det för dina kunder.
Kursledare
Claes Eriksson, Redovisningsexpert Srf konsulterna
Denna kurs är framröstad av redovisningsbranschen i enkäten ”Vill du vara med och bestämma”
Semester är ett komplext område som regleras både i semesterlagen och kollektivavtal. I kursen går vi igenom vilka semesterförmåner arbetstagaren har rätt till och hur de ska hanteras av arbetsgivaren. Fokus ligger på att förstå samspelet mellan dagar och pengar och varför detta är viktigt. Vi går igenom vikten av en planerad semesterhantering och hur den påverkas av reglerna kring uttagsordning och rätten att utbetala semester. Kursen utgår från semesterlagen men berör också kollektivavtalens villkor.
Innehåll
- Vad jag får när jag påbörjar min anställning
- Uttagsordning av dagar
- Utbetalning av dagar
- Vad det innebär att semesterlagen är dispositiv
- Interaktiva övningsuppgifter
- Nedladdningsbara fakta- och kalkylblad framtagna för att underlätta det dagliga arbetet
Kursmål
Få förståelse för vikten av ett planerat semesterarbete och konsekvensen av att inte förlägga de anställdas semester.
Kursledare
Catrine Dahl Auktoriserad lönekonsult och löneexpert hos Srf konsulterna
Denna kurs är framröstad av redovisningsbranschen i enkäten ”Vill du vara med och bestämma”
Q3
Moms är ett brett område där många olika regler och faktorer spelar in. I den här mikrokursen är siktet inställt på momshanteringen vid utlägg, inköp/vidarefakturering samt kostnadskomponenter – tre områden som många tycker är lite extra knepiga att hantera.
Du får också lära dig att förstå vad det är för skillnad när utgifterna utgör kostnadskomponenter för den sålda varan eller tjänsten och om det är utgifter som ska vidarefaktureras.
Under kursen reder vi bland annat ut vem som anses ha betalningsansvaret i olika situationer, vilket sen hjälper dig att bedöma hur momsen ska hanteras. Kursen är framtagen i samverkan med Björn Lundén.
Kursinnehåll
- Klargörande på vad som är utlägg, inköp och vidarefakturering samt kostnadskomponenter
- Var du kan hitta vägledning genom avtalsförhållanden och lagar
- Vad som gäller när du som anställd gör inköp för din arbetsgivares räkning
- Hur du skiljer på förmedling i ditt eget namn eller i annans namn
- Momshantering vid internationell handel
Kursmål
Få förståelse för hur momsen ska hanteras vid olika typer av utläggs- och vidarefaktureringssituationer. Fördjupa förståelsen kring bakgrunden till hanteringen för att kunna tillämpa reglerna i olika situationer.
Kursledare
Markus Karlsson, momsexpert, rådgivare och utbildare inom moms
I denna mikrokurs får du en samlad bild över vilka krav det finns i bokföringslagen (BFL), mervärdesskattelagen (ML) och inkomstskattelagen (IL) på att dokumentera försäljningen med en faktura eller kvitto.
Kursinnehåll
- Vilka uppgifter fakturan måste innehålla enligt BFL, ML och IL
- Vanliga brister i en faktura
- Hantering av faktura som inte innehåller alla uppgifter som krävs
- Hur fakturor ska sparas för att uppfylla bokföringslagens krav
Kursmål
Känna till de krav som finns när faktura eller kvitto ska upprättas samt vilka uppgifter faktura eller kvitto ska innehålla.
Kännedom om i vilka olika lagar och regelverk krav finns inom detta område.
Kursledare
Maria Albanese, redovisningsexpert Srf konsulterna
Mats Brockert, skatteexpert Srf konsulterna
Denna kurs är framröstad av redovisningsbranschen i enkäten ”Vill du vara med och bestämma”
När det finns skäl att anta att aktiekapitalet i ett bolag håller på att förbrukas finns det i aktiebolagslagen (ABL) en fastlagd handlingsplan som bolagets styrelse måste följa. Gör man det undviker styrelsens ledamöter att bli personligt medansvariga för bolagets skulder.
För att åskådliggöra handlingsplanen på ett så tydligt sätt som möjligt lotsas kursdeltagaren genom en flödesbild som översiktligt visar de åtgärder som lagen föreskriver.
Kursinnehåll
- Syftet med och innebörden av aktiebolagslagens särskilda regler gällande personligt medansvar vid kapitalbrist.
- När ska bolagets styrelse upprätta en kontrollbalansräkning och kalla till en kontrollstämma?
- Från vilken tidpunkt blir en styrelseledamot medansvarig för bolagets skulder?
- När upphör en ansvarsperiod?
- Nedladdningsbar flödesbild över handlingsplanen.
Kursmål
Få förståelse för innebörden av den handlingsplan som finns i ABL vid befarad och faktiskt kapitalbrist och bli insatt i de olika stegen i handlingsplanen.
Kursledare
Jonas Sjulgård, skattejurist Srf konsulterna
Q4
Att hantera bokföring av ett billeasing-avtal löpande uppfattas av många som relativt enkelt. Men det finns en hel del fallgropar att trilla i. Att det är avdrag för halva momsen känner många till, men är det verkligen alltid så? Och vad gäller för moms kopplad till första förhöjd hyra om bilen köps loss?
Även redovisningen innehåller några fallgropar. Som exempel kan nämnas fördelning mellan kort- och långfristig hyra samt var utgiften egentligen ska placeras i resultaträkningen om det är en förmånsbil.
Kursinnehåll
- Redovisning av leasingkontrakt
- Mervärdesskatt vid billeasing
- Övningsuppgifter och exempel på hur bokföring av lång- och kortfristig del av förhöjd leasing kan hanteras
- Beskrivning av och praktiskt insyn i vad som kan hända då ett leasingavtal avslutas
- Sammanfattning om vilka regler i redovisningen respektive moms/inkomstbeskattningen som i huvudsak styr hanteringen av leasingkostnader
Kursmål
Få en grundläggande förståelse för de styrande regelverken inom redovisning och skatt inom området billeasing samt kunna tillämpa regelverken i olika situationer som avser avslutande av billeasing-kontrakt.
Kursledare
Claes Eriksson, redovisningsexpert och Mats Brockert, skatteexpert Srf Konsulterna
Denna kurs är framröstad av redovisningsbranschen i enkäten ”Vill du vara med och bestämma”
I denna fortsättningskurs om billeasing behandlas moms- och redovisningsfrågor i ytterligare några typiska situationer. Kursen hjälper dig att tolka och tillämpa regelverken vid hantering av ”egna situationer”.
Kursinnehåll
- Försäljning/övertagande av kontrakt under pågående leasingkontrakt
- Personalkostnader eller Övriga kostnader?
- När bedöms leasing vara ett avbetalningsköp enligt Skatteverket?
- Redovisa leasingbil via Kvarndammen (eller liknande förmedlare)
- Effekten av att bruttolöneväxla en bilförmån
- Supermiljöbonus
Kursmål
Ge vägledning i några av de vanligast förekommande frågorna i samband med billeasing.
Kursledare
Claes Eriksson, redovisningsexpert och Mats Brockert, skatteexpert Srf konsulterna
Denna kurs är framröstad av redovisningsbranschen i enkäten ”Vill du vara med och bestämma”
Kontrollbalansräkning
Kontrollbalansräkningen som finansiell rapport, är ytterst viktig. Den visar om och när aktiebolagslagens regler rörande kapitalbrist måste användas.
För att säkerställa att kontrollbalansräkningen upprättas i tid krävs att redovisningen håller hög informationskvalitet – särskilt om man hjälper ett företag med svagt eget kapital. Inom ramen för informationskvaliteten är det också redovisningskonsultens uppgift att fundera över vilka förenklingsregler som kan och får användas, samt vilken effekt dessa har på eget kapital.
Ett företag som behöver upprätta en kontrollbalansräkning kommer med stor sannolikhet att vända sig till sin redovisningskonsult – men hur går det till och vilka formkrav finns?
Kursinnehåll
- Effekten av K2s förenklingsregler på bolagets egna kapital
- Möjligheten att byta redovisningsprincip i samband med upprättandet
- Definition av nettoförsäljningsvärde och hur det fastställs
- Upprätta en kontrollbalansräkning
- Vilken information är obligatorisk
- Checklista att använda som utgångspunkt i samband med upprättande av kontrollbalansräkning
Kursmål
Få en grundläggande förståelse för hur man upprättar en kontrollbalansräkning samt vilken information en sådan ska innehålla.
Kursledare
Per Lindblom, Auktoriserad Revisor, Allians revision & redovisning
Mikro Selekt 2019
(Klicka på de rosa rutorna för att läsa om varje kurs)
Mikro Selekt 2019 innehåller tolv mikrokurser per kalenderår. Varje kvartal får du tillgång till tre nya mikrokurser med start första veckan i februari 2019. Mikrokurserna har hög nyttofaktor med stark koppling till aktuella händelser, effektiva arbetsmetoder och rådgivarrollen. Ämnesområdena är noggrant utvalda av våra experter för att du som arbetar med redovisning på ett enkelt sätt ska hålla dig ajour och hitta arbetsmetoder som effektiviserar ditt arbete.
Vi lanserar tre nya mikrokurser per kvartal, vilket ger dig 12 kurser per år.
För att optimera din online-tid är kurserna komprimerade till ca 30-45 minuter och växlar mellan korta videoföreläsningar och interaktiva övningar. I kurserna hittar du även genvägar till fördjupningsmaterial, smarta verktyg och i vissa fall rabattkoder till fördjupningskurser.
Kurserna distribueras online och du kan välja att genomföra kurserna när det passar dig och självklart kan du repetera så mycket du vill. Väljer du att genomföra kurserna i din mobil är det bra att veta att de är anpassade för skärmstorlek motsvarande iPhone 6 och större. Kursavgiften faktureras i samband med bokning.
Hur lång tid är abonnemanget tillgängligt?
I takt med att nya mikrokurser släpps är de tillgängliga för dig under hela 2019, därefter kommer du fortfarande ha möjlighet att repetera alla kurser vars innehåll fortfarande är giltigt under hela 2020. Du kan boka dig på abonnemanget när som helst under 2019 och får då tillgång till både lanserade och kommande kurser.
Abonnemanget förlängs automatiskt med ett kalenderår i taget om det inte sägs upp senast den 31/1 det nya abonnemangsåret.
Företagsabonnemang
Företagsabonnemang – är ni fyra eller fler på byrån som vill abonnera på Mikro Selekt?
Kontakta oss för mer information och prisuppgifter
Aktualitetstimmar
Syftet med Mikro Selekt är att hålla sig uppdaterad i realtid – d v s under innevarande år. Ur ett kompetensperspektiv är vår rekommendation att du genomför kurserna i takt med att de släpps. Ur ett aktualitetstimme-perspektiv ska samtliga tolv mikrokurser vara genomförda under aktuellt kalenderår (dock senast 31/1 året därpå) för att generera aktualitetstimmar.
Mikroabonnemanget ger totalt 8 aktualitetstimmar. Beroende på nyhets- och aktualitetsflödet kan fördelningen komma att justeras något under året.
(Aktualitetstimmar utgår inte för enstaka genomförda kurser).
Mikroabonnemanget passar dig som
- Jobbar med redovisning
- Vill få del av experternas råd, kunskaper och insyn i branschen
- Vill ha komprimerade informationsfilmer, interaktiva övningar, smarta tips och verktyg som verkligen gör nytta i ditt arbete
- Vill tidsoptimera ditt lärande online
Vanliga frågor och svar om Mikro Selekt hittar du här >>
Recension från kursdeltagare
Grym kurs! Rekommenderar alla mina kollegor att gå dessa Mikrokurser, formatet är perfekt! Fortsätt gärna!
Mikro Selekt-kundDet är ett riktigt bra upplägg, det är nästan alltid så att man får planera för att lägga en kurs, nu är det tvärtom jag kan ta mig tid när jag har tid för kursen. Ämnena har hittills alltid varit aktuella och mycket intressanta.
Carina SeimertzÖverås Redovisning AB
Jag tycker Mikro Selekt är ett fantastiskt bra sätt att lära nya saker. Smidigt, enkelt och mycket bra kursledare!
Göran HögbergVärmlands Revision AB
Har tyvärr inte hunnit se alla än, men tycker konceptet är bra. Snabbt och effektivt sätt att få utbildning i aktuella ämnen.
Johan LundgrenNovum Ekonomi AB
Jag tycker att kurserna jag gått har varit jättebra. Jag tycker det är bra att kurserna är korta men att man ändå kan hålla sig uppdaterad både vad gäller nyheter, kommande förändringar och inte minst de proaktiva delarna. Det blir tyvärr ofta så att det är skatt och redovisning som prioriteras när jag väljer kurser, varför jag är jättepositiv och glad över kurserna vad gäller nyckeltal, analyser och gången vid överklagande till SKV. Toppenidé med mikrokurser – tack.
Katarina DahlinK&U Dahlin Ekonomikonsult AB
Är jättenöjd med Mikro Selekt! Passar mig utmärkt att gå på lediga stunder när jag har full fokus och jag tycker även att kursen fångar upp viktiga och nyttiga aktuella ämnen. Jag är ännu inte klar men är hittills väldigt nöjd.
Kristina MellvéStrandängens Redovisning AB
Jag uppskattar verkligen dessa korta kurser som man kan ta när man har lite tid över. Att slippa avsätta en hel dag till kurs underlättar. Kurserna är bra uppbyggda med kunniga föreläsare som verkligen kan förmedla.
Örjan HagelHagel Konsult Sverige AB