Sök ny kurs

Penningtvättslagen – onlinekurs

Behöver du fördjupa dina kunskaper om den nya Penningtvättslagen? Den här onlinekursen hjälper dig tolka och förstå lagstiftningen så att du kan tillämpa regelverket på din egen specifika verksamhet. I kursen ingår mallar för att hjälpa dig med strukturerade rutiner i arbetet mot penningtvätt.

Mer om kursen
Ändra sökning Ämnesområde: Redovisning Kurstyp: Rågivning För dig som är: Ekonomiansvarig
Sök ny kurs
För dig som är: Auktoriserad Redovisningskonsult, Byråledare, Ekonomiansvarig, Redovisningsassistent, Redovisningsekonom, Redovisningskonsult
Kunskapsnivå: Ämnesspecifik
Ordinarie pris: 2 195 kr exkl. moms Medlemspris: 1 795 kr exkl. moms Boka kursen
Medlemspris gäller för Srf auktoriserad medlem, Srf medlem, anställd på Srf företag, studerandemedlem och för dig som har Srf Servicepaket. För att erhålla medlemspris som intressemedlem krävs att du även har ett Srf Servicepaket.

Penningtvättslagen – onlinekurs

Den nya Penningtvättslagen som trädde ikraft den 1 augusti 2017 skärper kraven på bland annat kundkännedom, dokumentation och regler kring rapportering av vilka som är företagens verkliga huvudmän.

Redovisningskonsulter är en av många verksamhetsutövare som ska följa lagen om penningtvätt och finansiering av terrorism. Den nya lagstiftningen innebär att byråerna måste göra flera olika kontroller och ha strukturerade rutiner i arbetet mot penningtvätt.
Kursen riktar sig till dig som arbetar inom verksamhet som omfattas av Lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism – specifikt inom bokföring, redovisning, skatterådgivning och viss juridisk rådgivning.

Länsstyrelserna kommer att utöva tillsyn över regelverket genom att kontrollera byråerna, så goda kunskaper om de nya kraven, förmåga att tolka och tillämpa regelverket samt att fortlöpande genomföra strukturerade riskbedömningar av sin egen och sina kunders verksamheter blir viktigt för byråns fortsatta verksamhet

Kursinnehåll

Kursen består av videoavsnitt, reflektionsfrågor och snabbtester. I kursen ingår dessutom Srf konsulternas mallpaketRutiner för att förhindra penningtvätt. Syftet med mallpaketet är att hjälpa dig att skaffa dig struktur och effektivitet i ditt arbete med att följa Penningtvättslagen.

 • Lagens syfte och omfattning
 • Definition av penningtvätt
 • Krav på rutiner, riktlinjer och dokumentation
 • Vad innebär ett riskbaserat förhållningssätt i praktiken?
 • Så bedömer du den egna byråns riskprofil
 • Kundkännedom
 • Så bedömer du kundens riskprofil
 • Utbildning och information –  vad krävs för byråns medarbetare?
 • Rapportering om penningtvätt
 • Redovisningskonsultens ansvar
 • Ansvar och sanktioner
 • Interaktiva övningar

Kursmål

Målsättningen med kursen är att fördjupa dina kunskaper om Penningtvättslagen så att du kan tolka och förstå lagstiftningen och därmed kunna tillämpa regelverket på din egen specifika verksamhet.
Med hjälp av de verktyg som ingår i kursen ska du även kunna effektivisera ditt arbete med att motverka penningtvätt och inte minst undanhålla dig och din byrå från att bli inblandad i verksamheter som är involverade i kriminell verksamhet.

Effektiv kurstid

Kursen tar ca 2-2,5 timmar att genomföra beroende på egen studietakt. Ett bra tips är att dela upp genomförandet av kursen under några sammanhängande dagar. Hur och när? Det bestämmer du själv!

Hur lång tid är kursen tillgänglig?

Du har kursen tillgänglig i sex månader från bokningsdagen. Du kan välja att genomföra kursen i flera steg – och när det passar dig, och självklart kan du repetera så mycket du vill under den här tiden. Väljer du att genomföra kursen i din mobil är det bra att veta att den är anpassad för skärmstorlek motsvarande iPhone 6 och större.

Srf Auktoriserade Redovisningskonsulter®

För att kursen ska generera aktualitetstimmar ska den vara slutförd inom tillgänglighetstiden.

 
Boka kurs
20
maj
20 maj

Moms – periodisk sammanställning – blankett

Företag som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU länder ska ha skickat in periodisk sammanställning för april 2022 till Skatteverket om pappersblankett används.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender