Sök ny kurs

Personalförmåner

Kursen Personalförmåner ger en inblick i de komplexa regelverk som reglerar förmånsrätten och specifika personalförmåner. Kursen behandlar alla förmånsområden, men sätter fokus på de skatterättsliga principer som gäller på förmånsområdet samt på de vanligen förekommande förmånerna.

Mer om kursen
Ändra sökning Ämnesområde: Redovisning Kurstyp: Rågivning För dig som är: Ekonomiansvarig
Sök ny kurs
På grund av rådande situation genomför vi våra kurser endast digitalt fram till och med mars 2021.
För dig som är: Auktoriserad Lönekonsult, Auktoriserad Redovisningskonsult, Ekonomiansvarig, Löneadministratör, Lönechef, Lönekonsult
Kunskapsnivå: Påbyggnad
LIVESÄNT KLASSRUM 23 apr 2021  (Sista anmälningsdag 31 jan 2021)
Ordinarie pris: 5 500 kr exkl. moms
Medlemspris: 4 600 kr exkl. moms
Kursledare: Catrine Dahl
Praktisk info Boka kursen

Tid:
Starttid dag 1 kl 09:00. Sluttid kl 17:00.

Kurslokal:
Livesänt klassrum

Medlemspris gäller för Srf auktoriserad medlem, Srf medlem, anställd på Srf företag, studerandemedlem och för dig som har Srf Servicepaket. För att erhålla medlemspris som intressemedlem krävs att du även har ett Srf Servicepaket.

Personalförmåner

På den här kursen kan du välja att delta digitalt. Kursen livesänds från klassrummet och även du som medverkar på distans kommer att ha möjlighet att ställa frågor och vara med i diskussioner.

Kursen Personalförmåner ger en inblick i de komplexa regelverk som reglerar förmånsrätten och specifika personalförmåner. Kursen behandlar alla förmånsområden, men sätter fokus på de skatterättsliga principer som gäller på förmånsområdet samt på de vanligen förekommande förmånerna.

För löneadministrationen är det viktigt att ha full kontroll på varje förmån avseende beskattningsunderlag och arbetsgivaravgift samt vilka villkor som måste vara uppfyllda för olika former av skattefria förmåner. Det är även viktigt att ha kunskap om det ekonomiska perspektivet med frågor om momslyft och avdragsrätt. Under kursen behandlas också uttagsbeskattning av varor och tjänster liksom området löneväxling och vilka ekonomiska konsekvenser det får för arbetsgivare och arbetstagare, både i teori och i praktisk tillämpning. 

Kursinnehåll

  • Skatterättsliga principer för beskattning av förmåner
  • Kostnadsavdrag och moms gällande förmåner
  • Resehantering och utlägg
  • Traktamenten, reduktion av traktamente & förmånsbeskattning
  • Förmåner från A-Ö – Allt från arbetskläder, bilförmåner till värdepapper och årskort. Varje förmån behandlas och bedöms avseende värdering och beskattning, social avgift, momslyft och kostnadsavdrag
  • Tillämpning av motions- och friskvårdsreglerna efter den s.k. ”golfdomen”, Skatteverkets synsätt
  • Naturaförmån, friskvårdsbidrag eller kombination av båda – vad är skillnaden och vilken form lämpar sig bäst för mina kunder
  • Uttagsbeskattning
  • Löneväxling och analys av dess effekter
  • Löneberedning av resor och förmåner

Under kursen får du lära dig praktisk löneberedning av vissa typer av förmåner så som bilförmåner, räntesubventionerade personallån, kostförmåner och andra förmåner som uppstår i samband med tjänsteresor, utlägg och avdrag avseende friskvård med mera. Kursen Personalförmåner är specifikt utformad för löneadministrationens kompetensbehov, men belyser också de ekonomiska aspekterna på förmånsrätten. Under kursdagen växlas föreläsning med genomgång av olika exempel och enskilda övningar. Vi ger också praktiska exempel på löneberedning av personalförmåner.

Kursmål

Kursens mål är att ge dig en inblick i de komplexa regelverk som reglerar förmånsrätten och specifika personalförmåner.

Lämpliga förkunskaper

Grundläggande lönekompetens inom hela löneområdet.

Ingår

Kursdokumentation, lunch, kaffe.

 
Välj kurstillfälle