Redovisningskonsult – ett framtidsyrke

Vad är en redovisningskonsult

En redovisningskonsult är en person som självständigt biträder externa uppdragsgivare med redovisningstjänster och rådgivning. Arbetsuppgifterna kan variera från att biträda en mindre organisation med delar av bokföringen eller avstämningar av konton till att helt sköta all löpande redovisning, göra årsbokslut, deklaration, årsredovisning, hantera skatteinbetalningar och upprätthålla kontakter med myndigheter.

Redovisningskonsult eller revisor?

Redovisningskonsult och revisor är två olika yrkesroller som ofta blandas ihop. Många kallar båda för ”revisorn”. Yrkesrollerna har dock två helt olika ändamål och arbetsuppgifter. Bilden visar hur arbetet och tjänsterna fördelas mellan dem.

Som framgår av bilden så har den Auktoriserade Redovisningskonsulten en stor bredd på sitt arbetsområde. Yrkesrollen kan vara som en allmänläkares, med bred kunskap om mycket, men kan också innebära en specialisering mot olika tjänster. Konsultation och affärsrådgivning ingår mer eller mindre i alla tjänster, vilket gör redovisningskonsulten till företagens mest naturliga rådgivare. Revisorns roll är att utföra en oberoende kontroll av ett redan utfört arbete. Detta ger begränsningar i möjligheten för revisorn att ge rådgivning.

Vägen till jobb i redovisningsbranschen

Är du på jakt efter jobb? Vi har intervjuat två företrädare i branschen – en från en mindre redovisningsbyrå och en från en av de större revisionsbyråerna – för att ta reda på vilka egenskaper de söker vid rekrytering. Läs artikeln här.

Läs också artikeln Guide till ditt drömjobb

Att arbeta som redovisningskonsult

Arbetsuppgifter
En redovisningskonsult kan ha som uppgift att sköta ett företags hela administration, från löpande bokföring och löner till deklarationer och årsredovisning. Man kan också vara specialist inom ett visst område, till exempel löneadministration eller koncernredovisning. Många konsulter ägnar sig också åt affärsutveckling och företagsrådgivning. Inriktningen beror förstås på vilka kunder man har, hur stora de är och även på vilka uppdrag som redovisningsbyrån eventuellt har specialiserat sig på.

Är du nyfiken på framtidsyrket redovisningskonsult och hur en redovisningsbyrå jobbar? Läs byråporträtten från Srf-byråer runt om i Sverige .

Eget företag eller anställd
Möjligheterna att forma sin egen karriär som redovisningskonsult är stora. Man kan välja att starta egen redovisningsbyrå eller söka anställning hos någon etablerad byrå. Man kan också välja inom vilken bransch och med vilka företagare man vill arbeta. För dig som funderar på att starta egen redovisningsbyrå rekommenderar vi att läsa mer på www.verksamt.se. Där finns samlad information från Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket, och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.

Framtidsutsikter
Den 1 november 2010 upphörde revisionsplikten att gälla för de mindre aktiebolagen och det stärker också redovisningskonsultens framtida möjlighet till utökad service till företagen. Framtiden ser ljus ut för landets redovisningskonsulter.

Så blir du Auktoriserad Redovisningskonsult

Läs om antagningskrav och vägen till auktorisation här

 
12
dec
12 dec

Underskott av slutlig skatt

Inbetalning av underskott av slutlig skatt ska vara bokförd på Skatteverkets konto om du/ditt företag fick slutskattebesked i september 2017.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender

Srf Nyheter

Se alla nyheter
Prenumerera